Caterpillars to Go (Club Earth) – Dierenspeelgoedblog

Op de dag van vandaag bijna twee jaar geleden bekeek ik de Butterflies to Go-collectie van Club Earth nadat ik de laatste figuren voor die Holy Grail-collectie had verworven. Nu mag ik vandaag hetzelfde doen voor de Caterpillars to Go-collectie, nadat ik opnieuw het laatste figuur in deze Holy Grail-collectie heb ontvangen. Net als bij de Butterflies-collectie weet ik niet wanneer de set voor het eerst werd uitgebracht, maar ik vermoed halverwege de jaren negentig. Er zitten 12 soorten in de set, elk gemerkt met de Latijnse naam aan de onderzijde. Alle soorten lijken endemisch te zijn in Noord-Amerika, of vertegenwoordigden in ieder geval Noord-Amerikaanse taxa toen de set werd vrijgegeven. Met taxonomische veranderingen en updates zijn twee van de soorten nu echter beperkt tot respectievelijk Midden- en Zuid-Amerika en de Oude Wereld. Ik handhaaf de identificatie op basis van de Latijnse naam, in plaats van te proberen aannames te doen over wat de fabrikant bedoelde. De figuren zijn niet op schaal en ongeveer 7-9 cm lichaamslengte. Deze figuren zijn in de loop der jaren VEEL keer gekopieerd en gesmokkeld, dus je kunt veel van hen herkennen aan hun vorm, zo niet aan kleur. Er zijn enkele mooiere sets geweest die duidelijk door deze collectie zijn beïnvloed, maar het zijn geen exacte kopieën, aangezien de rupsen verschillende vormen en posities hebben. Het beste voorbeeld van zo’n set is de Imomushi collectie van Beam.

Net als bij de vlinders spelde ik ‘CE’ voor ‘Club Earth’ 🙂

Net als bij de Butterflies-collectie combineer ik meerdere taxonomisch verwante soorten in één afbeelding, vanwege het eenvoudige ontwerp van de figuren. Ik neem ook hun geografische verspreiding, waardplanten en een paar opmerkingen over hun frequentie in speelgoedvorm op (exclusief regelrechte bootlegs).

Als eerste de zwavel en sinaasappeltips (familie Pieridae); van links naar rechts:

 • sikkelvormige sinaasappeltip, Anthocharis midea. Deze oranjepunt komt voor in een groot deel van het oosten van de Verenigde Staten. Waardplanten behoren tot de mosterdfamilie, waaronder Arabieren, Arabidopsis, Barbarea, Boechera, Cardamineen Lepidum. De enige andere figuur van deze soort die ik ken, is die van Beam (Imomushi).
 • romige marmervleugel, Euchloe ausonides. Deze pierid komt voor in het westen van Noord-Amerika. Waardplanten behoren tot de mosterdfamilie, waaronder Arabieren, Isatis, Sisymbriumen Brassica. De enige andere figuur van deze soort die ik ken, is die van Beam (Imomushi).
 • wolkenloze zwavel, Phoebis sennae. Dit grote geel komt voor van Zuid-Amerika in het noorden tot het zuiden van de Verenigde Staten, met migraties in de late zomer en herfst in het noorden naar het zuiden van Canada. Waardplanten zijn leden van de geslachten Senna en Cassia. Voor zover ik weet is dit cijfer uniek voor deze soort.

Vervolgens de zwaluwstaarten en Parnassians (familie Papilionidae); van links naar rechts:

 • pipevine zwaluwstaart, Battus philenor. Deze zwaluwstaart komt voor in het oosten van Noord-Amerika, in het zuiden en westen van Californië en Mexico (het was een gewone zwaluwstaart waar ik opgroeide in Arizona). Waardplanten zijn pipevines in het geslacht Aristolochia. Beam produceerde ook een rups van deze soort, en Toy Major een volwassene.
 • anijs zwaluwstaart, Papilio zelicaan. Deze zwaluwstaart komt voor in het westen van Noord-Amerika, van British Columbia tot Baja California, in het oosten tot aan de Dakota’s. De anijszwaluwstaart heeft een breed scala aan waardplanten, waaronder veel planten uit de peterseliefamilie (Apiaceae) en wat citrus (Rutaceae). Beam bracht ook een rups van deze soort voort, en Toy Major een volwassene (hoewel die laatste ID een zwakke van mij is).
 • kleine Apollo, Parnassius Phoebus. Deze ‘staartloze zwaluwstaart’ komt voor in berggebieden van het Palearctisch gebied, waaronder de Alpen, de Oeral en bergachtige streken van Siberië, Kazachstan, Mongolië en China. Interessant is de Noord-Amerikaanse soort P. smintheus is historisch ten onrechte aangeduid als P. Phoebus. Gezien de prevalentie van Noord-Amerikaanse soorten in deze set, is het mogelijk dat dit cijfer bedoeld was om weer te geven wat nu bekend staat als P. smintheus. De verfbeurt lijkt gunstig te zijn P. Phoebusechter als P. smintheuHet heeft de neiging om extra rijen gele vlekken langs het lichaam te hebben. Ik blijf bij de identificatie op basis van de Latijnse naam die op de onderkant is gedrukt. Waardplanten zijn oa Saxifraga, Sedumen Sempervivum. De enige andere figuur van deze soort die ik ken, is een andere rups van Beam.
 • zebra zwaluwstaart, Protographium marcellus. Deze zwaluwstaart komt voor in een groot deel van oostelijk Noord-Amerika. Larven voeden zich met planten in het geslacht Asimina (gewoonlijk papaja genoemd). De enige andere figuur van deze soort die ik ken, is een andere rups van Beam.

Vervolgens leden van de onderfamilie Nymphalinae in de familie Nymphalidae; van links naar rechts:

 • Mylitta halve maan, Phyciodes mylitta. Deze kleine schaakvlekvlinder komt voor in het westen van Noord-Amerika. Larven voeden zich Cirsium en Carduus. De enige andere figuur van deze soort die ik ken, is een andere rups van Beam.
 • Amerikaans geschilderde dame, Vanessa virginiensis. Deze veel voorkomende en bekende vlinder komt voor in een groot deel van Noord-Amerika, in het zuiden tot aan Colombia en Venezuela. Het komt ook voor op Madeira en de Canarische Eilanden, en zwervers zijn vaak te vinden op het vasteland van Europa. Het is genaturaliseerd in Hawaï. Larven voeden zich met verschillende planten in de familie Asteraceae. De enige andere figuur van deze soort die ik ken, is een andere rups van Beam.

Ten slotte leden van de subfamilies Heliconiinae (longwings) en Danainae (milkweed-vlinders) in de familie Nymphalidae; van links naar rechts:

 • Golfparelmoervlinder, Agraulis vanille. 2022, A. vanille werd verdeeld in acht soorten op basis van moleculaire gegevens. WAAR A. vanille wordt gevonden in het noorden van Zuid-Amerika, Panama en het zuiden van de Kleine Antillen. De soort die in de Verenigde Staten is gevonden, de soort waarop deze figuur waarschijnlijk is gebaseerd, staat nu bekend als A. incarnata. Ik blijf echter bij de Latijnse naam op de onderkant, in plaats van de vermoedelijke bedoeling van de fabrikant. Waardplanten zijn passiebloemen in het geslacht passiebloem. Dit cijfer is uniek voor deze soort, voor zover ik weet.
 • koningin, Danaus gilippus. Deze neef van de monarch komt voor in het zuiden van de Verenigde Staten tot Zuid-Amerika. Larven voeden zich asclepias en andere leden van de kroontjeskruidfamilie. Beam maakte ook een rups van deze soort en Toy Major een volwassene, hoewel de laatste een voorlopige identificatie van mij is.
 • zebra longwing, Heliconius charithonia. Deze aantrekkelijke langvleugel komt voor in het uiterste zuiden van de Verenigde Staten (Zuid-Texas, Florida), Midden- en Zuid-Amerika en West-Indië. Larven voeden zich met passiebloemen van het geslacht passiebloem. De enige andere figuur van deze soort die ik ken, is een volwassene van Innovative Kids for the Junior Groovies boekenreeks.

Net als bij de Club Earth Butterflies to Go-set (en bijna elke Club Earth-set), is dit een geweldige manier om veel interessante en unieke of anderszins zelden gemaakte taxa aan je verzameling toe te voegen! Zoals de meeste CE-collecties zijn ze echter al lang niet meer verkrijgbaar en kunnen ze moeilijk te vinden zijn. Ze staan ​​bijna nooit op eBay en ik heb de meeste van de mijne verworven via transacties of aankopen van andere verzamelaars op de forums.

U kunt de Animal Toy Blog steunen door uw dierenspeelgoedaankopen te doen via deze links naar Ebay en Amazone.

Schleich paarden
Logo
Compare items
 • Total (0)
Compare
0
Shopping cart