Turkije (Mojö Woodland door Mojö Fun) – Animal Toy Blog

Dankzij de Amerikaanse feestdag Thanksgiving* is de kalkoen (Meleagris gallopavo) is de meest beoordeelde vogel op de ATB** met (deze meegerekend) vijf beoordelingen in totaal. Dit is mijn 3e bijdrage, maar ik vrees dat het mijn laatste is. Mijn eerdere beoordelingen hadden betrekking op kalkoenen geproduceerd in pluche en keramiek, maar ik heb eindelijk een plastic vertegenwoordiger voor mijn eigen verzameling gekocht en heb geen ambities om er nog meer te kopen. Volgende Thanksgiving is het aan iemand anders om deze traditie voort te zetten, maar de meeste recente en betere kalkoencijfers zijn op dit punt besproken.

*Thanksgiving wordt ook elders gevierd, maar tot nu toe heeft niemand buiten de Verenigde Staten een kalkoen beoordeeld ter ere van het feest.

** De dodo heeft 6 beoordelingen, maar die zijn geïmporteerd uit de Dinosaur Toy Blog.

Voor mijn eigen verzameling was het belangrijk dat ik de wilde kalkoen vertegenwoordigde, en geen gedomesticeerd ras. Als je alleen maar kalkoenen in hun gedomesticeerde vorm bent tegengekomen, dan is wat je nauwkeuriger hebt gezien slechts een schaduw van het dier dat het oorspronkelijk was. Kalkoenen worden gestereotypeerd als domme ballen van wandelend vlees, en door selectief fokken is dat in wezen wat ze zijn geworden door toedoen van de mens. Maar de wilde kalkoen als soort bestaat al 5-6 miljoen jaar en er is bewijs gevonden van hun kalkoenachtige voorouders in Florida, daterend van 23 miljoen jaar geleden.

Gevormd door natuurlijke selectie, in plaats van kunstmatig, is de wilde kalkoen een voorzichtig, sluw en opmerkzaam dier. Kalkoenen zijn zich terdege bewust van hun omgeving, en de mensen die hen op hun eigen terrein achtervolgen, kunnen getuigen van het feit dat de wilde kalkoen heel anders is dan de Butterballs die in de schappen van de supermarkt liggen. Inderdaad, toen wilde kalkoenen begin 20 bijna waren uitgeroeide eeuw probeerden mensen gedomesticeerde kalkoenen vrij te laten om ze te vervangen, maar die vogels konden niet overleven. Er waren echte wilde kalkoenen nodig om hun populatie met succes te vergroten.

Helaas vertegenwoordigen vrijwel alle kalkoenen die door de grote speelgoedfabrikanten worden geproduceerd binnenlandse rassen. Die van Safari en CollectA zijn uitstekende cijfers, maar hun opname in de boerderijdierenlijnen van die bedrijven vertelt je wat ze zijn. Dus voor mijn eigen collectie ging ik voor de Mojo-kalkoen, die het meest op een wilde kalkoen lijkt in vergelijking met zijn tijdgenoten en deel uitmaakt van Mojo’s boscollectie, wat aangeeft dat een wilde kalkoen is waar ze naar op zoek waren.

De Mojo wilde kalkoen vertegenwoordigt een mannetje (tom) zoals vrijwel alle speelgoedkalkoenen doen. Het staat in de klassieke houding van de kalkoen, veren en borst opgeblazen, staartwaaier gespreid, vleugels hangend en gezicht in levendige blauwe en rode kleuren. Een plukje stijve veren, een baard genaamd, steekt uit de borst. Er is geen twijfel over het geslacht van deze vogel of zijn bedoelingen. Hoewel het Mojo-speelgoed het uiterlijk van de kater goed uitvoert, zou ik willen dat iemand een kalkoenkip zou produceren, of een kater die niet laat zien. Of misschien de andere wilde kalkoensoort, de gepelde kalkoen (Meleagris ocellata).

De Mojo-kalkoen is ongeveer 2″ (5,08 cm) lang en meet ongeveer 1,5″ (3,81 cm) breed gemeten langs de staartwaaier. De eigenlijke wilde kalkoen is het grootste lid van de orde Galliformes. Kippen wegen tussen de 5 en 12 lbs. (2,2-5,4 kg), terwijl toms doorgaans tussen de 11 en 24 lbs wegen. (4,9-10,8 kg) maar met een gewicht van meer dan 30 lbs. (13 kg) geregistreerd. Ondanks zijn grootte kan de wilde kalkoen tot 18 mph rennen en tot 50 mph vliegen. Ik ben nooit zeker van het schalen van vogelfiguren, maar als ik de Mojo-kalkoen verklein vanaf de hoogte van de wilde kalkoen van 2,5 ‘(76,2 cm), krijg ik een schaal van 1/17 en dat lijkt ongeveer goed.

Zowel de Safari- als de CollectA-kalkoen hebben voortreffelijke, gelaagde veerdetails waardoor ze echt opvallen, maar de details op Mojo’s kalkoen zijn wat ingetogener en moeten nauwkeuriger worden geïnspecteerd om goed te worden gewaardeerd. Het is ook kleiner dan die andere twee, dus daar moet rekening mee worden gehouden. De Mojo-kalkoen heeft een volledige bedekking van veren die in zijn beeld zijn geëtst, evenals individueel gebeeldhouwde staart- en vleugelveren. Extra veren zijn gebeeldhouwd aan de achterkant, onder de staartwaaier.

Het gezicht is passend gebeeldhouwd met een carunculeuze huid, een snood die over de snavel hangt en karunkels rond de nek. Zelfs oorgaatjes zijn aanwezig. De viertenige voeten hebben een beetje schaaldetail, maar missen de prominente en intimiderende sporen die kalkoentomaten hebben. De algehele weergave lijkt voller dan die van de Safari-figuur en niet zo overdreven als die van CollectA’s, wat ik als een goede zaak beschouw.

De figuur is grotendeels geverfd in een donkere bruine tint en mist de kleurrijke metaalglans van de eigenlijke wilde kalkoen. Op dat vlak zijn CollectA en Safari superieur, maar wat ik wilde was een wilde kalkoen en dit is de enige die zijn uiterlijk repliceert, grotendeels vanwege de verflaag op de staart en vleugels. De staartveren zijn bruin net als het lichaam, maar hebben een witte rand met zwarte strepen die er naar beneden lopen. De primaire en secundaire veren op de vleugels zijn zwart met witte balken. De Safari-kalkoen heeft de vleugelstaven, maar de CollectA-figuur niet, en geen van beide figuren heeft de strepen op de staartveren die wilde kalkoenen visueel onderscheiden van gedomesticeerde kalkoenen. En dat maakte voor mij het verschil.

Ik heb het gevoel dat dit cijfer, net als Mojo in het algemeen, over het hoofd wordt gezien ten gunste van de cijfers van CollectA en Safari. Maar het zou niet zo moeten zijn. Van alle kalkoenen die momenteel in productie zijn, is de Mojo-kalkoen de enige die het uiterlijk van de wilde kalkoen nabootst in plaats van zijn gedomesticeerde tegenhangers. Als dat belangrijk voor je is, dan is dit de kalkoen om te krijgen, maar je kunt niet fout gaan met een van de drie die ik noemde en nu hebben ze hier allemaal recensies. Er is ook een kalkoen van Schleich in productie, maar verwacht daar geen review van van mij. Het is aan iemand anders om de kalkoentraditie vanaf hier voort te zetten. De Mojo-kalkoen is momenteel in productie en verkoopt voor $ 7-8.

Sommige zeer aanbevolen lectuur op deze foto.

U kunt de Animal Toy Blog steunen door uw dierenspeelgoedaankopen te doen via deze links naar Ebay en Amazone.

Schleich paarden
Logo
Compare items
  • Total (0)
Compare
0
Shopping cart