Borneose orang-oetan (Wild Safari Wildlife door Safari Ltd.) – Animal Toy Blog

Ik moest een foto van dit figuur maken voor de dagelijkse ‘Museum’-post van vandaag en besloot er een korte recensie van te maken voor de Blog, vooral omdat we deze soort nog niet op de Blog hebben staan! De Borneose orang-oetan (Pongo pygmaeus) is, zoals de algemene naam suggereert, endemisch voor het eiland Borneo. Het is een dagactieve boomsoort en geeft de voorkeur aan tropisch en subtropisch dipterocarp-bos, tropisch heidebos en veenmoerassen. Het is voorstander van primair bos, maar zal ook in secundair bos leven. Hoewel apen voornamelijk in bomen voorkomen, dalen ze af naar de grond om nieuwe bomen te vinden voor fruit dat het grootste deel van hun dieet vormt (hoewel ze, indien mogelijk, er de voorkeur aan geven om door het bladerdak te navigeren). Naast fruit eten ze ook bladeren, scheuten, bloemen, schors, sap, insecten en vogeleieren, naast ander dierlijk materiaal. De Borneose orang-oetan is momenteel geclassificeerd als ernstig bedreigd door de IUCN; de grootste bedreiging voor het dier is de vernietiging van leefgebieden door ontbossing. De aap heeft geen natuurlijke vijanden, hoewel inheemse volkeren op hen zullen jagen (in tegenstelling tot de verwante Sumatraanse orang-oetan, die te kampen heeft met tijgers).

De Borneose orang-oetan is een algemeen gemaakte soort, hoewel ik het gevoel heb dat het een tijdje geleden is dat ‘grote’ westerse bedrijven er een hebben uitgebracht, althans in een assortiment van standaardafmetingen. Vandaag kijken we naar het model uit 2006 van Safari Ltd. dat werd uitgebracht als onderdeel van de Wild Safari Wildlife-lijn. In hetzelfde jaar bracht Safari ook een vrouwtje voort dat een baby droeg, en het jaar daarop (2007) een solo-baby. Safari zou in 2010 een grotere release uitbrengen voor hun Wildlife Wonders (nu Wild Wildlife) -lijn en technisch gezien brachten ze dit jaar uit, zij het in een TOOB.

De figuur stelt een mannetje met een ‘flens’ voor, die groter en zwaarder is dan mannetjes zonder flens en bijna twee keer zo groot kan zijn als een vrouwtje. Het dier is lopend gebeeldhouwd (alsof het net uit een boom is gekomen om een ​​nieuwe boom te zoeken). Het beeldhouwen is opmerkelijk en ziet er niet uit als iets dat 16 jaar geleden uitkwam! Het ruige haar is goed gevormd en er is microtextuur op het gezicht. Zelfs de onderkant van de handen en het gevoel tonen details.

De maximale lengte van het figuur is 10,5 cm. Schaal is moeilijk te berekenen vanwege de houding waarin het is gebeeldhouwd, maar de kop-lichaamslengte is ongeveer 7,0 cm voor een schaal van 1:14 voor een grote, geflensde reu.

De kleur is nauwkeurig voor de soort en de ogen zijn oranje met zwarte pupillen; geweldig detail voor zo’n kleine functie! De oranjebruine vacht is niet monochroom en vertoont gebieden met een bleke en donkere/vuile kleur (wat niet echt merkbaar is op mijn foto’s hier).

Dit is een opmerkelijke figuur en naar mijn mening nog steeds waarschijnlijk het beste voorbeeld van deze soort in het ‘standaard’ formaat assortiment. Papo bracht in 2010 een geflensd mannetje voort en Schleich bracht in 2017 hele mooie vrouwelijke en baby Borneose orang-oetans uit. Ondanks dat hij 16 jaar oud is, is dit figuur nog steeds beschikbaar!

U kunt de Animal Toy Blog steunen door uw dierenspeelgoedaankopen te doen via deze links naar Ebay en Amazone.

Schleich paarden
Logo
Compare items
  • Total (0)
Compare
0
Shopping cart